En dag til at komme sig

Lørdagen gik stille og roligt, mest hjemme på sofaen. Pigerne var pænt trætte efter første uge i børnehaven og nød bare at tulle rundt i pyjamas, største del af dagen, kun med små pauser hvor de inviterede til udklædningsfest eller danse show. Det må være alderen, men de leverer de mest fantastiske guldkorn, ting de siger hvor man ikke kan gøre andet end at dø af grin. Nok mest sjov fordi vi er deres forældre, men alligevel. Om eftermiddagen så vi den sødeste film på DR Ramasjang, “Den lille prins” hed den, så smukt tegnet og med en fantastisk moral, ikke et øje var tørt, stor anbefaling her fra! 

Aug-18-AR-Maimouselle-27.jpg

Lidt sagsbehandling nåede jeg også fra sofaen, som forberedelse for en ny sag som snart er på hjemmesiden. En smule træt bliver jeg når der er 25 servitutter som skal indhentes og gennemgås, men det skal gøres. 

Aug-18-AR-Maimouselle-17.jpg

Hved du hvad et servitut er? Servitutter er forskellige begrænsede rettigheder over fast ejendom, som er tinglyst enten af de offentlige (offentligretlige) eller en privat person (privatretlige). Eksempel kan være at du ikke må bygge i højden, at kommunen har en afløbsledning gravet ned på din grund, at du får bruge naboens indkørsel for at nå din egen, eller at du ikke må holde kat eller hund i din lejlighed. Mange servitutter er vigtige men mange er også gamle og i mine øjner unødvendige, specielt inde i storbyerne. Jeg tror for eksempel ikke at afløbsnettet i indre by lukkes af, eller at vandforsyningen rykkes til almene vandposter udenfor byen, men who am I to talk? 

Photo @maimouselle 

Hvad gør ejendomsmægleren egentlig?

Mange gange kan det være et relevant spørgsmål - hvad ejendomsmægleren egentlig gør for sit salær? Jeg kommer i en serie af indlæg forklare nærmere hvad vi bør, skal, gør eller ikke gør, så at du er bedre klædt på, næste gang du skal sælge din bolig.

Før en bolig kommer ud til salg, skal ejendomsmægleren indhente en masse oplysninger som er relevante for en kommende køber. Der er ret omfattende krav og en tung opgave, men med rette, det kan komme til at koste mange penge og meget fortvivelse, hvis man kommer til at købe katten i sækken på boligmarkedet. 

Ifølge LOFE, Loven om formidling af fast ejendom, skal ejendomsmægleren undersøge og kontrollere en række konkrete oplysninger, disse skal sammenlignes med ejendommens faktiske forhold, og oplyses i en standardiseret salgsopstilling. Ejendomsmægleren har en såkaldt undersøgelsespligt.

Amaliegade-13G-Maimouselle-160.jpg

Siden 2009 er oplysninger fra offentlige registre og myndigheder samlet i en ejendomsdatarapport, som den professionelle køber og downloader direkte til sin computer. Meget nemt og en sikker måde for at få en stor del af det påkrævede materiale med. I  ejendomsdatarapporten findes f.eks. BBR-ejermeddelelse, tingbog, lokalplaner, byplaner, energimærke, vedtægter fra ejerforeningen og meget andet. Kort sagt - masser af dejlig læsning for din ejendomsmægler. 

Hvorfor er dette vigtigt, er det ikke ret tydeligt hvad man køber når man køber mursten, jeg mener, what you se is what you get? Lade os sige at du er så heldig at finde drømmehuset, et hus med en skøn beliggenhed, på en lige tilpas stor grund, med den der perfekte plantegning vi alle drømmer om, ville du så ikke gerne vide, før du købte, hvis der var planlagt en forlængelse af motorvejen 50 meter udenfor din dør? Eller hvis kommunen har ret til at købe ejendommen din ejerlejlighed ligger i, til den oprindelige købesum fra 1947?

Amaliegade-13G-Maimouselle-032.jpg

Der skal også hentes andre oplysninger, udenfor ejendomsdatarapporten, og hele materialet kan nemt løbe op i en 600 sider. Dejligst er de servitutter skrevet i hånden, med fjerpen i 1875, måske ikke så relevante i dag, men det kan du ikke vide, ind til du har undesøgt det. 

De fleste ejendomsmæglere har sagsbehandlere der kun sidder med denne opgave, og disse sagsbehandlere bliver knivskarpe til at finde de rigtigte oplysninger, og lynhurtige. Det er en meget dansk model og ikke noget jeg er vandt til. Jeg vil selv gerne indhente og bearbejde min ejendoms dokumenter, det er kun på den måde JEG er knivskarp til alt der står, og kan svare på de spørgsmål kunderne stiller til fremvisningen.

Amaliegade-13G-Maimouselle-105.jpg

Men jeg som køber, jeg forstår ikke alt hvad der står i disse myndighedsdokumenter? Så skal du spørge! Det er vigtigt, at du forstår. Som forbruger er du velbeskyttet, men ikke uden ansvar, og det er derfor køberrådgivning er en meget god ting. Jeg synes dog alligevel det er vigtigt at DU forstår, og at DU sætter dig ind hvad du skal købe. Tag dig tid til at gennemgå dokumenterne, det kan være dine bedst investerede minutter nogensinde. 

Ugen som gik

Denne uge har virkelig været et stort antiklimaks. Jeg var så klar til at begynde det nye arbejdsår, med alt hvad det betyder. For mig er august mere nystart end nytår, måske kender I det godt. Alt det der man har tænkt over og bearbejdet under sommeren - nye, friske mål på arbejd, store planer, nye kunder, nye mål med træning, styr på kosten, mindre is, børnene som næsten føles et helt år ældre.

Aug-18-AR-Maimouselle-04.jpg

MEN - så får jeg et virus fra HELL 👹 Hele ugen har jeg været ramt af feber (ikke så rart når det er 32 grader) og mega ondt i halsen, men det værste har alligevel været min dobbeltsidige øjenbetændelse. Jeg har lignet Rocky Balboa efter at han har tabt til Apollo Creed. Jeg har ikke kunnet se computeren, eller fjernsyn for den sagens skyld, læse var bare at glemme og jeg kan heller ikke køre bil, perfekt når man bor på landet. 

Aug-18-AR-Maimouselle-18.jpg

Hjælpeligt har jeg kunne holde tingene kørende og alle de positive affirmationer universet overhoved kan opbringe bliver gentaget om og om igen. Jeg HADER at være syg, altså virkelig hader. Jeg bliver også et monster at være omkring, stakkels min mand og alle andre for den sagens skyld. I know - jeg skal ikke klage, det er bare en forkølelse, den går over.

Næste uge bliver en bedre uge - jeg har så meget spændende at fortælle!

Dronningens Tværgade – Få Indre By Looket

Her får I et indblik I hvordan jeg arbejder som boligstylist for Anna Reventlow. Hvert hjem er unikt og har en DNA og en personlig historie som det er min opgave at fremhæve. / Katarina H Dahlström - Maimouselle

 

Dronningens Tværgade 36 blev jeg inspireret af funkis arkitekturens finurligheder som jeg kombinerede med industrielle former, feminin fotokunst og loppemarked fund.

I en open-plan stue som denne, med tre funktioner, spisestue, hyggestue og læsekrog, er det en god idé at vælge farver og mønstre som gør rummet til en heldhed. Vælg genstande med volume, som et stort antikt spejl. Det er en effektiv måde at skabe kontrast og wow faktor i et minimalistisk rum.

BUTIKS TIPS: Hos Craft Sisters på Jægersborggade har de et skønt univers med tekstiler, tæpper og nips fra Nepal, Indien, Marokko og Afrika. De handler direkte med lokale producenter og støtter ikke mindst kvinde projekter gennem håndarbejde.

Et klassisk funkis køkken malet i hvidt er et perfekt lærred til et industrielt look med dekorative pærer, og detaljer i rustfrit stål. En vægstang med kroger til køkkenredskaber, pepper op. I et mindre køkken er det en god idé at bruge loftshøjden og vælge store plakater.

BUTIKS TIPS: Tag turen over til Malmø og besøge specialbutikken Byggfabriken. Det er en slikbutik hvis du står foran at skulle renovere dit badeværelse eller lave et facelift til dit køkken. De er eksperter på smukke klassiske ting fra tidstypiske epoker i perioden fra 1900 til 1960´erne. Her finder man alt fra dørhåndtag, greb, klinker, lamper og farver. Yummy!

Skab et dejligt og skønt soveværelse med mange puder og bløde tekstiler i rolige farver. Her har jeg valgt at kombinere maskulint sort med feminine former, i konstrast med naturmaterialer som hør, søgræs og rattan. Tips, den klassiske arkitektlampe fungerer også perfekt som sengelampe!

BUTIKS TIPS: Download appen til netbutikken Vestiarie Collective og klik frem til unikke vintage fund. Her findes alt fra designerkjoler, sjældende fotobøger og ikoniske designklassiker. Genbrug når det er bedst.

Byggesagskyndiges være eller ikke være

Står du og skal købe ny bolig har du måske overvejet en byggesagskyndig. Mange anbefaler det og det gør også jeg. Måske føles det mere aktuelt når man skal købe et hus end hvis det er en lejlighed man har i sigte, men byggesagskyndige bliver i ny og næ også brugt ved det sidst nævnte. 

Billederne har ikke noget med teksten at gøre som sådan, men er fra vores fantastiske lejlighed på Borups allé 154A, som vi lige har solgt. Klik på billeder så ser du hele materialet.

Billederne har ikke noget med teksten at gøre som sådan, men er fra vores fantastiske lejlighed på Borups allé 154A, som vi lige har solgt. Klik på billeder så ser du hele materialet.

Hvorfor skulle man så bruge en byggesagskyndig? Det spørgsmål lyder nok ganske så tørt, men here we go: En byggesagskyndig kan give et rigtigt godt billede over boligens stand, eventuelle risikoer og fremtide vedligehold. Meget vigtigt for at skønne sit budget og sit mentale helbred når man er ved at flytte ind i sin nye drømmebolig. 

 

For et par dage siden blev jeg ringet op af en veninde som var noget presset, hun ville gerne købe et hus en anden mægler har til salg og denne mægler havde rådgivet hende, ikke at bruge en byggesagskyndig. Den mægler havde et par gode og mindre gode argumenter, “men hvis I insisterer burde I kalde den byggesagskyndige for jeres ven og ikke nævne det i aftalematerialet.” HELT ÆRLIGT! Det er det værste vrøvl jeg hørt. 

Det er selvfølgelig vigtigt at man som køber af drømmehuset sætter sig ind i hvad din ejerskiftesforsikring dækker, hvad din BYGGESAGSKYNDIGES forsikring dækker (ja denne har også en forsikring, lige som din ejendomsmægler), hvad din almindelige husforsikring dækker og selfølgelig hvad de ikke dækker. Der er også en “krydsfunktion” som gør at ansvar fordeles og den kan påvirke dækningsgraden i de forskellige forsikringer man som køber skal tegne, og den skal man absolut være opmærksom på, MEN den byggesagskyndige kan opdage rigtigt omfattende fejl og jeg vil mene at det til hver en tid er mere vigtigt at fejlene opdages i tide. 

 

Helt ærligt - når man investerer i noget så stort og dyrt som en bolig, vil man da vide så meget som muligt om det man skal købe. Alt som kan opdages, alt som kan vurderes og alt som kan undersøges, skal da undersøges. Min erfaring er også at eventuelle fejl og mangler som opdages tidligt i en handel, oftest kan løses med gode resultat og glade parter i handelen, end hvis det opdages når handelen er afsluttet.

Så min klare anbefaling er at finde den bedste byggesagskyndige I bare kan, en som er grundig og ærlig, nem at tale med og som sørger for at I virkelig forstår.

Sælgers mægler... Eller?!?

Når en ejendomsmægler skal sælge en bolig, er denne sælgers repræsentant. Mægler skal altså stræbe efter at sælger får så god en handel som muligt, og med dette ansvar følger en hel del forpligtigelser. Der er utallige regler og love som skal følges, der er store værdier det handler om og der er mange følelser hos alle involverede parter. Køber skal ikke føle sig forbi set eller snydt, købers rådgiver skal få alle fakta denne efterspørger, banken skal sige sit og alle parter skal gerne kunne skåle sammen bagefter. Men som sælgers mægler SKAL du varetage sælgers interesse og guide sælger til den bedste handel. 

Men - mange af dem der køber, skal også sælge noget, og her findes det en ekstra gulerod for mægler. Kan jeg også få den bolig til salg? Kan jeg måske få et vederlag mere? 

Hvad sker så? Kan I føle den? Skiftningen i interesse… Er der måske en køber som har et plus i kanten hos sælgers mægler, overfør andre interesserede køber? Mægler er på papiret stadig sælgers repræsentant, men lige pludselig, er der et eget interesse som vejer ind. Jeg hører de grimmeste historier der ude og det gør mig helt rasende!

Hey - jeg er mægler selv og selvfølgelig vil jeg mere end gerne have købers bolig til salg, men det er faktisk ikke særlig svært at holde de to handler adskilt. Forhåbentlig kan køber se at du er professionel, stolt og nøje, og vælger dig alligevel, men på det rigtige grundlag. Jeg er stolt over mit fag og det arbejde vi gør, og jeg gider ikke grimme historier.

Her kommer så et råd eller to: 

Sælger - var sikker på at du har alle fakta og tag dine kritiske briller på. Sikre at du ved hvis der er flere interesserede, og at du ved hvis din mægler forhandler om at får købers bolig til salg. Det skulle i hvert fald jeg gerne villle vide. 

Køber - acceptere ikke krav som ikke føles helt rigtig. Mange gange ER det en god idé at vælge den samme mægler som sælger, I har allerede en relation og hun har åbenbart bevist at hun kan sælge. Men var lige lidt kritisk, ikk?

Mægler - Don´t go there!!! Helt ærligt, det er ikke de værd. Var stolt over dit arbejde og over dit fag og gør kun ting som du stolt kan fortælle videre.

Uden om banken?

Berlingske business kører i dag en artikel om at boliglån udenom banken buldrer der ud af. Næsten en milliard kroner blev sidste år lånt ud til boligkøbere på den private pantebrevsmarked - en femdobling på bare to år. En femdobling!!!

Forbrugerrådet tænk forklarer den voksende appetit på pantebrevslån med, at skærpet kredit­vurdering og mere regulering har gjort det sværere at blive kreditgodkendt.

Lade os generalisere lidt, at der nok er de færreste som søger sig uden om banken først, inden de har søgt om kredit i en traditionel bank, uden at de fleste nok har søgt, måske endda hos flere banker, men ikke blevet godkendt. Derfor kan uden om banken helt klart realisere nogle drømmer som ellers kun havde blevet ved med at være lige præcis drømme. Bankernes strammede krav betyder altså færre køber på markedet, og selvfølge betyder det omvendte - flere køber på markedet, højere priser for sælger, helt i linje med princippet om udbud og efterspørgsel. 

Måske lidt kontraproduktivt for mit fag, men jeg synes at bankernes skærpede krav er positivt. Uafhængigt af finansmarkedet og boligpriserne fortsætter familielivet, nogen finder sammen, nogen bliver skilt, børn bliver født og nogen forlader jordelivet. Der er altid nogen der mere eller mindre er tvunget til at sælge og/eller købe nyt. Det er ikke sjov at være ejendomsmægler i handler hvor der ikke er dækning for krediterne. At dele det uundgåelige trauma det faktisk er for en familie og hvor sorte fremtidsudsigterne hurtigt bliver når man har en stor gæld uden dækning.  

I sin kreditvurdering tager bankerne højde for prisfald, arbejdsløshed og høje renter, og hvis jeres husstand kan overleve det, bliver I godkendt. For en holdbar boligmarked er dette fundamentet. Det siger sig selv at jeg selvfølge er før gode handler med høje salgspriser, men det kommer ikke uden glade køber som føler sig trygge og tør byde. 

 

Bud i blinde - Håbløse regler

Halgreensgade10

Igennem de sidste tre dage har jeg haft over 14.000 personer som har set vores material på denne dejlige lejlighed på Halgreensgade 10 og over 40 familier har kommet til privat fremvisning. Kun 2 har sagt at de ikke er interesserede.... Ok, vad gør man så?

Hvor jeg kommer fra (i Sverige) havde vi haft en åben budgivning, hvor alle interesserede kunne følge med i hvor mange som lægger bud og hvad deres bud er. Helt åbent og tydeligt for alle at se, så at ingen føler sig snydt og bedraget. Man kan selv vælge hvor langt man vil følge med, og hvis man har lyst kan man hygge sig med at analysere budgivningen udfra interval og intensitet.

I følge de danske regler skal vi i stedet lege gætteleg, hvor jeg ikke må fortælle hvad de andre har lagt, og alle kun får lov til at lægge ET bud?!?! Helt ærligt! Hvordan kan man få en retvisende markedspris ud fra det? Hvis de lægger et lavt bud, som et første bud naturligt nok ville være, får det garanteret ikke lejligheden, men lægger de i stedet et højt bud, kan de risikere at stå flere hundrede tusind over næste budgivere.

Jeg forstår hvordan lovgiverne tænker - "du skal kun lægge bud udfra hvad DU er villig til at betale" - yep, tanken er god, men hvad med hvis du var villig at betale mere for drømmeboligen, men ikke fik lov? 

2017

Dejligt at vågne op til et nyt år. Ikke fordi jeg gerne vil afslutte 2016, men fordi jeg glæder mig til flere dage, "more to come" så at sige, og helt ærligt - flere hverdage. Nu er det dog sådan, at med mit arbejd er der ikke rigtig hverdage eller weekender, der er kun dage, både på godt og ondt.

Der er nogle ting jeg gerne vil tage med ind i det nye år, og som jeg gerne vil mindes om, når det virker til at jeg glemt dem, hvilket jeg helt sikkert kommer til at gøre når livet går lidt for stærkt. 

1. Hvis du er træt, og nu mener jeg ikke lidt "jeg gaber efter frokosten træt" men så der ind i marven, færdig til at græde, aldrig mere stå op, ondt i hele kroppen træt, så er der kun een ting at gøre - hvile! 

2. Mennesker der strøssler negativ energi omkring sig og ikke vil sine medmennesker det bedste, eller simpelhen bare er socialt inkompentente - er ikke din energi og dine bekymringer værd. 

3. "Life is what happens when you are busy making other plans" - John Lennon sagde det så godt den gang, og det giver mere mening end nogensinde i vores hurtige digitale sociale media verden. 

Udover disse mere eller mindre kloge ord er er prioriteringerne for i år klare, og vel og mærke kommer disse uden indbyrdes ordning: 

Firmaet - vi har haft et F A N T A S T I S K første år og 2017 tegner til at blive end bedre. Kunderne triller stille og roligt ind i biksen og vi leverer det ene rekord salg efter det anden. Så taknemmlig over at den danske boligmarked var mere end klar til at omfavne et nyt koncept. Der er også mange spændende planer for fremtiden, og jeg planlægger at søsætte nogle af dem under 2017. Stay tuned ;-) 

Familie - Vores lille familie står stabilt og er friske og glade. En god og vigtig base i en travl hverdag, hvilket gør det nemmere at takle de udfordringer som helt sikkert kommer. Børnene, manden, dyrene, bedsteforældrene - alle er med - og døjer ikke alt for ofte med mentale breakdown. 

Bolig - I februar flytter vi til vores gård og en større renovering begynder. Et livsprojekt, ikke noget som hurtigt skal overstås, og vi glæder os, helt sindsygt meget! Jeg hamstrer inspiration fra højre og venstre, som nedenstående, fra dygtige krickelin

 

Nu skal vi nyde af left overs fra i går, og have pyjamasparty som Benedicte siger, inden jeg skal ud i byen og overdrage et hus til glade og forventningsfulde købere. 

Det amerikanske valg - fremtiden er lys!

Så her et par dage efter, viser det sig at fremtiden er meget mere lys end vi nogensinde kunde tro. Vi som sat og krummede tær hele natten, eller vågnede til mistro og chock og undrede hvis en hel (eller noget og 40%) kontinent virkelig er så dumme, uuddannede och naive. Hvad sket der egentlig der?!? 

Europas ledare beklager sig i fjernsynet, og børsen styrtdykker. Allt ryster i sin grundvold.

Men så kommer graffikker som denne, og så forstår man at dem der har råbet højest denne gang, er de sidste levende dinosaurer, i en generation som er bittre, å så bittre, over ligestilling, kvinder med magt, mørke mennesker, mexicanere, homosexuelle, at ikke få have sit våben som bedste ven og at vem som helst kan blive vad som helst bare de er villige at arbejde for det. Frygt og bæven!!! 

Så, fremtiden ER lys fordi vi, hvis vi overlever, mødes af en generation af verdensmedborgere som meget heller vil have muligheden at gå til læge end at nive sin kvindelige kollega mellem benene.

Som afslutning vil jeg citere, den erfarne, kloge, veluddannede og stærke kvinde som ikke fik muligheden at indtage west wing med sit entourage, Mrs, Hillary Clinton:

We must stop thinking of the individual and start thinking of what is best for society