Uden om banken?

Berlingske business kører i dag en artikel om at boliglån udenom banken buldrer der ud af. Næsten en milliard kroner blev sidste år lånt ud til boligkøbere på den private pantebrevsmarked - en femdobling på bare to år. En femdobling!!!

Forbrugerrådet tænk forklarer den voksende appetit på pantebrevslån med, at skærpet kredit­vurdering og mere regulering har gjort det sværere at blive kreditgodkendt.

Lade os generalisere lidt, at der nok er de færreste som søger sig uden om banken først, inden de har søgt om kredit i en traditionel bank, uden at de fleste nok har søgt, måske endda hos flere banker, men ikke blevet godkendt. Derfor kan uden om banken helt klart realisere nogle drømmer som ellers kun havde blevet ved med at være lige præcis drømme. Bankernes strammede krav betyder altså færre køber på markedet, og selvfølge betyder det omvendte - flere køber på markedet, højere priser for sælger, helt i linje med princippet om udbud og efterspørgsel. 

Måske lidt kontraproduktivt for mit fag, men jeg synes at bankernes skærpede krav er positivt. Uafhængigt af finansmarkedet og boligpriserne fortsætter familielivet, nogen finder sammen, nogen bliver skilt, børn bliver født og nogen forlader jordelivet. Der er altid nogen der mere eller mindre er tvunget til at sælge og/eller købe nyt. Det er ikke sjov at være ejendomsmægler i handler hvor der ikke er dækning for krediterne. At dele det uundgåelige trauma det faktisk er for en familie og hvor sorte fremtidsudsigterne hurtigt bliver når man har en stor gæld uden dækning.  

I sin kreditvurdering tager bankerne højde for prisfald, arbejdsløshed og høje renter, og hvis jeres husstand kan overleve det, bliver I godkendt. For en holdbar boligmarked er dette fundamentet. Det siger sig selv at jeg selvfølge er før gode handler med høje salgspriser, men det kommer ikke uden glade køber som føler sig trygge og tør byde.